Jul på Stenberg - 2019

Dette er et vinterarrangement som første gang ble arrangert i 2014. Da var det etter initiativ fra Toten kirkeakademi. I 2019 har Toten historielag, i samarbeid med Ihle i vekst, tatt over ledelsen av arrangementet, som er blitt en stor suksess.

Opplevelse og mat - tilbud for sommeren 2020

Babettes gjestebud på Stenberg museum

Ikke for meget...

Hvor mye er en "Thekopp"? Eller en "Kontorkopp"?

Baker som på 1800-tallet

Amtmann Weidemann fikk bygget bakerovn i rullebua på Stenberg.

Ni roller og fire retter på Stenberg

Nå inviteres det til ni roller og fire retter på Stenberg.

Kun det beste er godt nok for Stenbergseminaret

Stenbergseminaret arrangeres for fjerde gang. Også i år satser arrangørene på kvalitet i alle ledd. 

Spansk smak med og uten fra Stenberg

Spansk kjørvel kan brukes til så mangt. Når akevittfestivalen på Gjøvik starter i morgen, skal Amtmannens Lille Milde være et godt alkoholfritt alternativ.

Høst og vinter hos Ditlevines utsikt

Arrangementer hos oss høst og vinter 2018. Sett gjerne av noen datoer for fine opplevelser. Velkommen!

Snakket om barsk skiidrett på 1800-tallet

Totningene byttet sprit med egenrådige ski fra Torpa og satte utfor bygdas bratteste bakker.

Skrevet av Knut Erik Landgraff.

Full fart og feiring på Ditlevines

Lina Dybdal og Tor Jacobsen kan feire ettårsjubileum som drivere på Ditlevines utsikt.

Skrevet av Jon Olav Andersen.

Kos med hypokras og søsterkake

De unnet seg med mye godt til jul før i tida også. Men ikke før jul.

Skrevet av Knut Erik Landgraff.

Gode utsikter for Ditlevines retter

Nytt kokebokopplag og to matarkeologer som vil satse for fullt på Stenberg-kafeen.

Skrevet av Ragnhild Fladsrud.

Viking på Mjøsa

Mer enn 600 sjetteklassinger fra Gjøvik og Toten har fått se og føle på kroppen hvordan vikinger levde ved Mjøsa for tusen år siden. 

Totens Blad

Ditlevines utsikt fikk fullt hus på åpningen.

Skrevet av Odd Martin Hesjadalen.

Totens Blad

De skal ta vare på mathistorien.

Skrevet av Thea Romsås.

Oppland Arbeiderblad

Byr på lokalmat med historisk vri.

Skrevet av Trude Dale.

Amtmanninnens lysthus

Amtmannsgården Stenberg i Vestre Toten ble restaurert i anledning grunnlovsjubileet, og bygninger og interiører framstår i ny drakt. Mjøsmuseet satte seg fore å gjenskape interiøret i Amtmanninnens lysthus til sesongåpningen 2014. Dette skulle vise seg å få et interessant utfall.

Trendy med tradisjonsmat

«Fru Ankers kiødkage» er inspirert av en amtmanninnes håndskrevne oppskrift fra 1800-tallet og rekker til mange sultne mager rundt bordet.

NRK Radio - Museum

Stenberg gård i Vestre Toten er selve symbolet på Embedsmannsstaten. Da den siste av de tre ugifte døtrene etter Lauritz og Ditlevine Weidemann ble satt på plass i gårdens egen gravhaug i 1901 var det som hele Embetsmannsstaten, ble gravlagt, sier direktør Arne Julsrud Berg ved Mjøsmuséet. Berg forteller om hvordan amtmann Weidemann bygget opp Stenberg gård som en slags versjon av 1800-tallets «katt og kaniner», - Ingen ekte bondegård på Toten ville ha sett ut på denne måten. Det var det estetiske som styrte, sier Berg. Stenberg gård, med sine 13 bygninger, 30 mål store park og 400 mål innmark og utmark ble fredet allerede i 1924, og har ikke blitt mye forandret siden 1830. – Ikke engang interiører og maling er forandret, og det var hit Statsbygg kom for å få idéer til restaureringen av 1814-kjøkkenet på Eidsvoll, sier Arne Julsrud Berg. I MUSEUM får vi også høre om "Amtmanninnens kokebok", som er Toten Økomuseums måte å gjenskape kokekunsten fra Stenberg gård. Programmet sendt første gang i 2014. Med Arne Julsrud Berg og Anne Marie Amlien. Programleder Øyvind Arntsen.

Norge Rundt - Stenberg

Kulturhistorisk ved anno 1814.

Lauritz Weidemann

Amtmannen som ikke lot sine døtre gifte seg fordi de skulle være hjemme og pleie faren sin var en av eidsvollsmennene fra Innlandet.

Fikk snusdåse som takk

Lauritz Weidemann fra Vestre Toten var sentral med hensyn til grunnloven fra 17. mai og også den som ble gjeldende fra 4. november 1814. Som takk fikk han en snusdåse i gull av Stortinget.

Please reload